Onze vakken
Wij dagen onze leerlingen uit!
De kernvakken
Het grootste deel van ons onderwijs wordt ingevuld met taal- en leesonderwijs(denk aan spelling, technisch lezen en begrijpend lezen) en rekenen. We zijn hier vooral de ochtenden mee bezig. We gebruiken hiervoor methodes die een stevige basis leggen , maar ook extra inoefening bieden voor kinderen die het wat moeilijker vinden en extra uitdaging voor de kinderen die dat nodig hebben.
Uitdagend onderwijs
Voor onze meer- en hoogbegaafde leerlingen hebben wij het "Piuslab". Hier worden de kinderen door de meer- en hoogbegaafdheidsspecialist begeleid en uitgedaagd tot creatief en out of the box denken. In de groepen zelf is er uitdagend voor uitdagend onderwijs voor alle leerlingen. Zo hebben alle methodes die wij gebruiken extra aanbod voor die leerlingen die dat nodig hebben. Naast dit alles hebben we binnen onze stichting Kalisto twee locaties waar gewerkt wordt via het "Day a Week" principe. Als wij een hoogbegaafde leerling niet voldoende kunnen bieden, gaat de leerling hier één keer per week een dag naartoe. Dit gaat om ongeveer twee procent van de leerlingen en is voor leerlingen vanaf groep 5.
Engels
In het kader van het internationalisering vinden wij het belangrijk dat kinderen vroeg een vreemde taal leren. In de basisschoolleeftijd zijn kinderen hier nog heel ontvankelijk voor. Daarnaast is vroeg Engels goed voor de totale taalontwikkeling van een kind en het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat de cognitieve ontwikkeling en de algemene taalvaardigheid vooruit gaan bij het vroeg aanbieden van een tweede taal.
De Piusschool heeft het VVTO predicaat. (Vroegtijdig Vreemde Talen Onderwijs).Dit betekent dat de kinderen bij ons op school al vanaf groep 1 Engelse les krijgen.In de groepen 1 t/m 8 wordt gewerkt met de methode Join In. De eerste jaren ligt het accent op luisteren, liedjes en spelletjes doen. Join in brengt de klas in beweging en laat kinderen actief de Engelse taal verkennen. En toepassen, want meteen vanaf het begin spreken ze Engels met elkaar over onderwerpen die hen bezighouden. Niet de technische taalbeheersing staat centraal, maar datgene waarvoor je de taal gebruikt: communicatie.
Wereldoriëntatie
Wij geven wereldoriëntatie aan de hand van Blink! Met Blink geven we de vakken Aardrijkskunde, Geschiedenis en Natuur.Kinderen werken aan de hand van thema’s, doen een onderzoek en sluiten het thema altijd af met een presentatie. Dit kan van alles zijn, zoals een werkstuk, een powerpoint of een spreekbeurt.
“Blink is een open plek in het wolkendek, waar het licht doorheen breekt. Voor ons staat ‘een blink’ voor dat moment waarop je ineens iets kunt of ontdekt dat je daarvoor nog niet beheerste, voor een sprong in je persoonlijke ontwikkeling. Blinken staat ook voor glanzen, schitteren, stralen. En dat is wat past bij onze missie: kinderen uitdagen om zichzelf en hun talenten te ontwikkelen en de wereld te ontdekken.”
Natuur en techniek
Op de Piusschool werken wij met de Techniektorens. De kinderen gaan samen metselen, maken tandpasta, zeepjes en haargel, bouwen stroomkringen, plakken een fietsband, werken met spuitjes, slangetjes, katrollen en tandwielen, leren verstekzagen, werken met zonne- en windenergie, ontwerpen en bouwen een flipperkast, een brug en nog veel meer!
Creatieve vakken
Wij werken aan de totale ontwikkeling van de kinderen en dat is meer dan taal en rekenen alleen.
Aangetoond door wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het goed is voor de ontwikkeling van de hersenen om kinderen een rijke leeromgeving te bieden.Daarom besteden wij veel aandacht aan de volgende vakken:
- Muziek
- Toneel
- Handvaardigheid
- Tekenen
Op vrijdagmiddag hebben we het Piusatelier. Alle groepen werken dan aan een bepaalde techniek zoals mozaïeken, kleien en figuurzagen. De ateliers worden vaak gekoppeld aan een Blink! thema of aan een kunstenaar. Ook gaan alle groepen minstens één keer per jaar naar een museum. Zo gaat groep 6 naar het Rijksmuseum en groep 8 naar het verzetsmuseum in Amsterdam.Het is niet alleen heel leuk voor de kinderen, maar zij leren ook beter samen te werken, de taalontwikkeling wordt verrijkt en het bevordert een goede concentratie.Daarnaast besteden wij veel tijd aan Cultuur educatie.
Kunst Centraal is de provinciale organisatie in Utrecht op het gebied van kunst- en cultuureducatie.Zij biedt ons jaarlijks een kunstmenu en cultuurprogramma aan. Soms komt er een kunstenaar in de klas en s de kinderen gaan naar het theater of een concert. Klik hier voor het filmpje van de website van Kunst Centraal waar de kinderen van de Piusschool aan hebben meegewerkt.
Verkeer
Wij hebben op school het UVL label. Het Utrechts Verkeersveiligheidslabel (UVL) is het keurmerk van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) van de provincie Utrecht. Door mee te doen aan het UVL maken scholen zichtbaar dat zij verkeersveiligheid hoog op de agenda hebben staan.
Het UVL steunt op 5 pijlers:
- Verkeersonderwijs in de klas
- Praktisch verkeersonderwijs
- Betrokkenheid van de ouders
- Verkeersveilige schoolomgeving
- Verankering in het schoolbeleid
Voor het verkeersonderwijs, maken wij gebruik van de methode op Voeten en fietsen en de Jeugdverkeerskrant van de ANWB.
Om het jaar doen we mee aan Streetwise, een praktische programma voor de basisschool. Streetwise is opgebouwd uit vier modules passend bij de leeftijd en ontwikkelfase van basisschoolleerlingen. Professionele instructeurs komen een ochtend naar de school en geven verkeerstrainingen op maat. Met speciaal ontwikkelde lesmaterialen zoals elektro- en rijlesauto´s, zebrapaden, verkeerslichten, opblaasbare auto's en een fietsparcours wordt de praktijk zo veel mogelijk nagebootst.
Gymnastiek
Naast dat gym leuk en ontspannend is, doe je het omdat bewegen allerlei goede gevolgen met zich mee brengt.
Door te gymmen maak je kennis met en leer je meer over verschillende sporten en leer je op een goede manier met andere kinderen en volwassenen om te gaan. Daarnaast is het bewezen dat de leerprestaties van kinderen die regelmatig bewegen omhoog gaan.
Onze kinderen krijgen twee keer per week drie kwartier gym van onze vakdocent, Stephan Hendrikx. Deze gymlessen vinden plaats in het Sporthuis Abcoude, dichtbij de Pius.